![]() XHost |
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink |
[home] [biografie] [opere] [fragmente] [pareri critice] [bibliografie]
"Singurul lucru de care-mi amintesc foarte bine este ca la vârsta de 13 ani am devenit constient de mine. Mi-am dat seama ca era în mine o anumita fiinta de care eram constient. Tocmai citisem Biblia si Descartes pe izlaz".
Romancier si nuvelist, Marin Preda este unul dintre cei mai importanti prozatori contemporani. Prin toata opera sa, a cultivat o literatura inspirata din realitatile contemporane, abordând teme morale sau existentiale într-un stil epic de mare densitate, care a asezat proza româneasca pe terenul solid al observatiei psihologice. În această lună Marin Preda (5 august 1922-16 mai 1980) ar fi împlinit 83 de ani. Momentul aniversar a provocat în presa din România, culturală si nu numai, un interes sporit pentru opera si personalitatea acestui mare creator, decedat în conditii suspecte la Mogosoaia în noaptea de 15/16 mai 1980. Speculatiile privind cauzele mortii autorului Morometilor n-au încetat nici după 22 de ani. Sunt destui cercetători ai operei sale, biografi, prieteni si cunoscuti care sustin că Marin Preda a fost asasinat. Această opinie este îmbrătisată si de marele public (ahtiat în general după istorii de acest fel). Ipoteza ar putea să aibă temei. Se crede că prozatorul devenise incomod pentru regimul comunist, mai ales după publicarea romanului Cel mai iubit dintre pământeni, motiv pentru care a fost eliminat... De către cine si din ordinul cui? - urmează să se afle, probabil, în următorii ani, când vor fi date publicitătii toate documentele secrete ale acestui "caz". (Pentru cei interesati de subiect, recomandăm cartea Marianei Sipos, Dosarul Marin Preda - Viata si moartea unui scriitor în procese verbale, declaratii, arhive ale Securitătii, mărturii si foto-documente -, Editura Amarcord, Bucuresti,1999).
[carti marin preda] [alti autori] [site marin preda] [mail to elena dima]